
Perníkové řezy
400 g polohrubé mouky
50 Hery (nebo másla)
1 kelímek jablečných povidel (né moc sladká)
100-150 g moučkového cukru
250 ml vlažného mléka
1 lžíce kakaa
0,5 balení prášek do pečiva
1/2 lžičky pomerančové a citronové kůry
3 hřebíčky
1 lžička mleté skořice
kousek badyánu
1 lžička anýzu
1 vejce
poleva: 1x citrón, trochu vody a moučkového cukru
Hřebíček, badyán a anýz rozemeleme v mlýnku a smícháme se skořicí, pomerančovou a citrónovou kůrou. Do mísy dáme mouku s práškem do pečiva a připraveným kořením. Přidáme cukr, povidla, kakao, vejce, vlahé mléko s rozpuštěnou herou. Vše dobře promícháme. Těsto by mělo být řidčí. Pokud máme těsto příliš tuhé, můžeme ještě naředit mlékem. Těsto vlijeme na předem vymazaný a vysypaný plech.
V troubě pečeme při 160°C asi 30 - 40 minut.
Po vychladnutí potřeme citrónovou polevou a můžeme posypat tenkými plátky mandlí. Vše už záleží na chuti.
Těsto dlouho vydrží a je krásně vláčné
Dort ze zakysané smetany
ovoce dle fantazie - kombinace kiwi, jahod, mandarinek, pomeranče nebo ananasu
50 g cukru
3x zakysaná smetana (200 ml)
piškoty
Nejdříve klademe piškoty do dortové formy, zalijeme polovinou zakysané smetany (s cukrem), pokladu piškoty a pak ovocem. Nakonec zaleji zakysanou smetanou, ozdobím piškoty a ovocem dle fantazie. Dort je v letních měsících osvěžující a zažene i žízeň.